Kaj je WOTR

Kaj je WOTR?

WOTR je kratica za Wajdušna obstacle trail run – je tek čez ovire v naravi in po mestu – Ajdovščini.

Je približno 10 kilometrov dolga preizkušnja, med katero se boste morali spopasti z marsikatero oviro. Te bodo vključevale pregrade, prek katerih boste plezali, cevi, skozi katere se bo potrebno plaziti, mreže, ki vas bodo lovile v svoje zanke, vrvi, po katerih bo treba napredovati, zibajoče se avtomobilske gume, bale sena, blatno »kopel«, tolmune mrzlega Hublja, mokre drsalnice… Včasih boste Tarzani, včasih vojaki. Enkrat bo potrebno ravnotežje, drugič moč, tretjič spretnost. Vedno pa timsko delo in veliko srčnosti. Pretežke ovire lahko zaobidete. Za vse bodo pripravljeni še čudoviti razgledi na Ajdovščino in Vipavsko dolino – mimo teh pa ne boste mogli.

Start teka čez ovire bo v Športnem parku Pale, skozi elektrarno ob cevovodu vse do rimske poti. Po rimski poti se boste prebili na vrh Stare babe, skalne police z razgledno ploščadjo, od tam pa vse do izvira Hublja, kjer vre voda na dan iz lukenj kraškega podzemlja. Po nekaj metrih spusta boste prečkali strugo Hublja in znašli se boste v čudovitem ambientu pol tisočletja starih dimnikov. Ostanki ajdovskih fužin vas bojo za trenutek popeljali v zgodovino in že se boste spuščali skozi gozd nazaj na naravoslovno učno pot, vse do tolmunov. Sledi vzpon na rob Škola, po suhem kraškem travniku , se boste nato spustili proti centru Ajdovščine do rimskega obzidja in se zopet srečali s hudournikom Hubljem. Zatem pa samo še sklepni del, po Vilharjevi ul. ob navijanju gledalcev in prijateljev boste prišli v cilj, ki je bil tudi izhodišče, Športni park Pale.

Tisti, najbolj fizično pripravljeni, lahko progo zajamete z veliko žlico, drugi jo lahko premagate v najbolj izvirnem kostumu, tretji pa se nanjo lahko podate rekreativno.

WOTR ni bitka s časom, ampak s samim seboj. Je preizkus moči, spretnosti in vzdržljivosti, pri čemer bo marsikdaj pomembna pomoč sotekmovalcev. Je aktivno druženje, prijateljstvo in sodelovanje. Je negovanje vrednot, ki jih ob vsakodnevnem hitenju pogosto spregledamo.

Del prijavnine je namenjen socialno ogroženim družinam v Ajdovščini in okolici, katere bo z vso potrebno skrbnostjo izbral Center za socialno delo.

START IN CILJ

Start in cilj bo v Športnem parku Pale. Poskrbljeno bo za garderobe in »gasilske« prhe. (Lokacija na zemljevidu)

OBLEKA

Nihče vas ne bo odgnal, če boste prišli oblečeni v super junake, balerine, Indijance … Važno je, da se po poti ne poškodujete. Če se že kaj zgodi, bodo za vas poskrbeli gorski reševalci, potapljači, reševalci in gasilci. Seveda nočemo, da pride do kakršnikoli poškodb, zato si le nadenite primerno obutev, saj bo proga potekala po gozdnatem terenu, asfaltu, makadamu in seveda po reki Hubelj in Lokavšček. Nobenemu ne bo škodil tudi kakšen par rokavic v žepu.

PROGA

Start teka čez ovire bo v Športnem parku Pale, od koder se boste prebili po Vilharjevi ul. in rimski poti na vrh Stare babe, skalne police z razgledno ploščadjo, od tam pa vse do izvira Hublja, kjer vre voda na dan iz lukenj kraškega podzemlja. Po nekaj metrih spusta boste prečkali strugo Hublja in znašli se boste v čudovitem ambientu pol tisočletja starih dimnikov. Ostanki ajdovskih fužin vas bojo za trenutek popeljali v zgodovino in že se boste spuščali skozi gozd nazaj na naravoslovno učno pot, vse do tolmunov. Sledi vzpon na rob Škola, po suhem kraškem travniku , se boste nato spustili proti centru Ajdovščine do rimskega obzidja in se zopet srečali s hudournikom Hubljem. Zatem pa samo še sklepni del, ob navijanju gledalcev in prijateljev boste prišli v cilj, ki je bil tudi izhodišče, Športni park Pale.

OVIRE

Ovire so sestavljene pretežno iz cevi zidarskega odra, vrvi, vodovodnih cevi, avtomobilskih pnevmatik, lesa, in elementov, ki nam jih nudi raznolika in atraktivna narava Vipavske doline. Po njih plezamo, se plazimo, jih preskakujemo, hodimo,… Ekipa WOTR skrbi in se trudi, da bi vas v letošnjem letu presenetila s še kakšno novo in seveda atraktivno oviro.

SPREMLJEVALCI UDELEŽENCEV, KI SE NE BODO UDELEŽILI TEKA

Za vas bo tudi lepo poskrbljeno. Čez cel dan bo na voljo pijača, hrana in glasba. Kdor si bo zaželel ogledati mesto in spremljati WOTR-ovce kako se bodo potili in plazili čez ovire, se lahko odpravi na kratek potep po Ajdovščini. Pozorni bodite na poti, ki bodo zaprte. Poizkusite se jim izogniti.